Kat Karşılığı Yapım Hi̇zmetleri̇ | OHAS İNŞAAT A.Ş.

Kat Karşılığı Yapım Hizmetleri

Kat Karşılığı Yapım Hizmetleri

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, noter huzurunda düzenlenen sözleşmelerdir. Sözleşme yapılırken hem arsa sahibi hem de yüklenici firma, bazı evrakları hazırlamalıdır. Bu tip sözleşmelerde tarafların zarara uğramaması için, profesyonel danışmanlık alması çok önemlidir. Mal sahipleri arsa üzerinde ev yapmak amacı ile müteahhitle anlaşma sağlar. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak adlandırılan işlemler adına; inşaat yapılacak olan arsanın imara açık olması şart. Bunun yanı sıra arsanın inşaat için uygun olması da gerekiyor. Müteahhitle anlaşma nasıl yapılır? diye düşünenler gerekli olan belgeleri hazırladıktan sonra sözleşmeyi noter onaylı olarak hazırlayabilir.

Süreç; Eski evlerini yıktırarak yeni bir ev inşa etmek isteyenler ya da arsaları üzerine ev yaptırmak isteyen kişiler kat karşılığı inşaat yöntemini tercih ediyor. Sözleşme ile müteahhide inşaat yapma görevi verilmektedir. İnşa edilen yapıdan ise belirli bir kısım müteahhide verilir. Hem ev sahipleri hem de müteahhitler bu işten karlı çıkmaktadır. Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenlenen kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandığında işlemler başlatılmış olur. Sözleşmede yükümlülüklerin açık bir şekilde ifade edilmesi ise oldukça mühimdir.

Sözleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler;  İlgili sözleşmenin tapu dairesince ya da noterlikler tarafından düzenlenmesi şart. Borçlar kanunu madde 237, Türk Medeni Kanunu madde 706, Noterlik Kanunu Madde 60 gereğince bu şart yasal bir zorunluluktur.

  • Sözleşmede kat irtifakı tesisinin ne zaman yapılacağı, harç ve masrafların kime ait olacağı ifade edilmelidir.
  • Emlak vergilerinin kim tarafından ödeneceği, iş kazası gibi durumlarda arsa sahibinin sorumluluğu olup olmadığı da sözleşmede yer alması gereken ibarelerden.
  • İnşaatta kullanılacak olan malzeme ve ortak yerler açıklanmalı. Uzman heyet eşliğinde inşaat esnasında kullanılacak olan malzemeler detaylı olarak hazırlanmalı ve incelenmeli.
  • Sözleşmeye uyulmaması halinde ortaya çıkacak olan cezai şartların da belirtilmesi oldukça önemli. Bu şekilde sözleşmeyi imzalayacak olan her iki tarafın da hakları güvence altın alınır.
  • İnşaat bittikten sonra binanın nasıl yönetileceği konusunda yönetim planının taraflarca birlikte hazırlanacağı maddesinin de sözleşmeye eklenmesi şart.
  • Yönetim planı için konunun uzmanlarından destek alınması daha doğru olacaktır.

 

Müteahhittin Yükümlülükleri; İnşaat yapacak olan müteahhidin; imar yönetmeliklerine ve inşaat tekniklerine uygun olarak inşaat yapma zorunluluğu bulunur. Binada kullanılacak olan malzemelerin kaliteli olması ve bunun belirtilmesi müteahhidin yükümlülükleri arasındadır. İnşaata ne zaman başlanacağı dahil olmak üzere ne zaman bitirileceğinin de sözleşmede açık bir şekilde ifade edilmesi müteahhidin zorunluklarındandır. Sözleşmede belirtilen süre zarfında inşaatın bitilmesi  ise müteahhidin sorumluluğundadır.

Arsa Sahibinin Yükümlülükleri; Belirtildiği üzere kat karşılığı inşaat sözleşmesinde müteahhide düşen daireye tekabül eden bir hisse söz konusudur. Arsa sahibinin sözleşmede belirttiği hisseyi kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan bina kendisine verildiğinde müteahhide teslim etme zorunluluğu bulunur.

Müteahhitle anlaşma nasıl yapılır? diye düşünenler öncelikle müteahhittin daha önceden yapmış oldukları inşaatları incelemeleri gerekiyor. İşini titizlikle yapan ve güvenilir müteahhitler ile anlaşma yapılmalı. Uzman kişilerden yardım alınarak sözleşme hazırlanması durumda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Kat Karşılığı Yapım Hizmetleri ile ilgili daha fazla bilgi almak, detaylı fiyat bilgisine ulaşmak ve işçilik hakkında bilgi edinmek için Ohas İnşaat A.Ş. ile iletişime geçebilirsiniz.