Peyzaj Hi̇zmetleri̇ | OHAS İNŞAAT A.Ş.

Peyzaj Hizmetleri

Peyzaj Hizmetleri

Peyzaj Nedir? Peyzaj sözcüğü Fransızca manzara ya da kır manzarası olarak resim sanatında kullanılan bir terimdir. Uygulama alanları zamanla bahçelere, yerleşim alanlarına, korulara ve kent planlamasına kadar yaygınlaşmıştır. Peyzaj çalışmalarının amacı insanlar için kentsel ve kırsal alanlarda kültürel, ekonomik ve estetik bakımdan güzel ve verimli bir yaşam alanı sağlamaktır.

Bahçe Peyzajı Nedir? Peyzaj, birçok türü olan bir şeydir. Bu kapsamda kentsel peyzaj, endüstri peyzajı, turistik peyzaj, yol peyzajı ve orman peyzajı gibi çeşitler ön plana çıkmaktadır. Biz bu peyzaj çeşitlerini atlayarak direkt olarak bahçe peyzajı ile ilgili bilgi aktarımında bulunacağız. Peyzaj, kısaca doğal düzeni yapay yollarla yakalamaktır diyebiliriz. Bir alanda ışıklandırma, suni çim, doğal çim, oturma alanı, bitkisel düzen vs. takımına peyzaj denir. Alanın güzelleşmesi için peyzaj çalışmasının yapılması zorunludur. Günümüzde peyzaj mühendisliği gibi büyük bir alan vardır ve bu alanda kıdemli bireyler yetişerek; son derece hoş peyzajlar ortaya çıkarmaktadır.

Bahçeye Peyzaj Nasıl Yapılır? Sorusunun bir diğer türü de; Bahçemi nasıl düzenleyebilirim? Olarak kendini göstermektedir. İki sorunun da çıktığı nokta aynıdır. Sadece cümlesel farklılıklar bulunmaktadır. Bahçe düzenlemesi; öncelikli olarak bahar aylarına girmeden önce yer alacak olan çiçekler ve dikilecek olan tüm ağaçların tespit edilmesi, bunlara dair gerekli olan her türlü tohum, fidan gibi şeylerin hazır hale getirilmesiyle birlikte kış aylarının sonunda başlamalıdır. Eğer bu şekilde başlarsa, en etkili şekilde halledilmiş olur. Bahçeye peyzaj çalışması en etkili şekilde ilkbahar ayına yakın zamanda yapılsa da; farklı zamanlarda da elbette yapılabilir. Fakat vereceği sonuç, ilkbahar ayına yakın sürede yapılmasından bir tık daha kötü olacaktır. Çünkü günümüzde genel olarak çiçekler en güzel bahar aylarında açmaktadır.Bahçeye peyzaj çalışmasında ilk olarak kağıt üzerinde bir proje çizilmelidir. Şu bölgeye A ekilecek, bu gelecek diyerek çeşitlenmelidir. Aydınlatma armatürleri belirlenmeli, ardından ise döşenecek taşların hangi yapıda olacağı ayarlanmalıdır. Ardından ise çim çit panel vs. gibi alanı çevreleyecek bir şey kullanılıp kullanılmayacağına karar verilmeli ve başlanmalıdır. Bahçeye peyzaj adımları; yukarıda da bahsettiğimiz şekilde ilk olarak projeyle başlamalıdır. Proje diyorsak; kapsamlı bir mühendis projesi olmasına gerek yok. Bir A4 kağıdı üzerine kuşbakışı halini çizmek yeterli olacaktır. En etkili bahçe peyzajında yaklaşık olarak %60 oranla yeşil alan oluşturulmalıdır. Bu yeşil alanda ise suni çim ya da doğal çim tercih edilmelidir. Suni çim tercih etmek, uzun sürede oluşan bakım ve sulama maliyetlerini ortadan kaldıracak ve daha hesaplı olacaktır. Sonrasında %20’lik bölümde doğal taşlarla oluşturulan yollar olmalıdır. Bu yollar için; peyzaj rengine uygun taşlar seçilmesi mantıklı olacaktır. Geri kalan %20’lik bölümde ise; %15’e çiçek gelecek, %5’e ise aydınlatma gelecek şekilde düzenleme yapılmalıdır. Aydınlatma ürünleri seçimi yapılırken, direkli aydınlatma panelleri seçilmesi alana daha hoş bir görünüm kazandıracaktır. Ayrıca taşlarla da kombinasyon oluşturacaktır. Bu sebepten dolayı direkli aydınlatma ürünlerine göz atmanız yeterli olacaktır.

Bahçeye Peyzaj Yaparken Suni Çim mi, Doğal Çim mi Tercih Etmek Mantıklıdır? Bahçeye peyzaj yaparken çok sayıda kişinin aklındaki soru suni çim mi, yoksa doğal çim mi tercih edilmesidir. Bu noktada Bahceye.com olarak "Suni çim” tercih edilmesi önerisinde bulunuyoruz. Çünkü suni çim, son derece kaliteli yapıya sahip olan, çok uzun yıllar herhangi bir yıpranma meydana gelmeden kullanılabilen bir dekorasyon ürünüdür. Doğal çimden tek farkı yapay olmasıdır. Fakat bu çoğu zaman gözle direkt olarak ayırt edilebilecek şekilde değildir. Günümüzde birçok futbol sahasında suni çim kullanılmasına rağmen, çoğu zaman doğal çim zannedilmesinin temel sebebi de budur. Ayırt etmek oldukça güçtür. Suni çimin doğal çime göre en büyük avantajı maliyet avantajıdır. Bir kez uygulama yapıldıktan sonra tekrar tekrar yıkanmasına, gübrelenmesine ve diğer masraflara herhangi bir şekilde gerek yoktur. Fakat doğal çim, düzenli olarak temizlenmeli, havalandırılmalı, sulanmalı ve gübrelenmelidir. Bu da oldukça yüksek maliyetler doğurmaktadır. Tüm bunlarla birlikte doğal çim ortalama olarak 2-3 yıllık süre içerisinde bozulmalarla karşı karşıya kalırken, suni çim onlarca yıl boyunca hiçbir şekilde bozulmadan ilk günkü halini koruyabilir. Doğal çim üzerinde rahatlıkla gezilemez, oturulamazken suni çim üzerinde futbol dahi oynanabilir. Bahsettiğimiz onlarca yıllık süre; hor kullanımlı süresidir. Eğer doğal çim gibi bakılırsa, yüzyıllar boyu da kullanılabilir.

Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılmalıdır? Peyzaja başlamadan önce ilk yapılması gereken şey bir proje oluşturmaktır. Yani neyi, nereye koyacağınızla ilgili olarak kağıt üzerinde bir iskelet tasarımı oluşturmalısınız. Böylelikle işin en zor kısmını halletmiş olursunuz. Proje aşaması tamamlandıktan hemen sonra, somut tasarım aşamasına geçilmelidir. Kağıtta yer verdiğiniz ağaçlar, çiçekler, bitkiler, taşlar ve aydınlatma armatürlerini nasıl yerleştireceğini alan üzerinde hayal etmeli ve sonra yerleştirme işlemine başlamalısınız. Bu konuda en önemli noktalardan biri mevsimdir. Eğer bahar aylarında peyzaj çalışması yaparsanız, çok daha etkili bir sonuç ortaya çıkacağından emin olabilirsiniz.  Peyzaj çalışmanızı kış veya yaz aylarında yapmak isterseniz; her ne kadar bahar aylarında yaptığınız kadar etkili olmasa da; yine güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Burada önemli nokta tamamıyla sizin hayal gücünüz ve örnek aldığınız dekorasyon olarak ön plana çıkmaktadır.

Bahçe Peyzajında Gölge Alanı Oluşturmak? Bahçe peyzajında gölge alanı oluşturmak kesinlikle gereklidir. Özellikle yaz sıcaklarının etkisini göstermeye başladığı zamanlarda şemsiye gibi yapay şeyler değil, doğal şeyler altında serinlemek çok daha etkili olacaktır. Bahçenizin en güzel noktasına bir gölge alanı belirleyin. Yani "bu alan kesinlikle gölge alanı olmalı” dediğiniz yeri işaretleyin. Ağaçlar, en büyük gölge alanı oluşturan şemsiyelerdir. Bundan dolayı seçeceğiniz bir ağacı da buraya ekin. Ağaçların çıkma süresi uzun olduğundan nakletmek daha mantıklı olacaktır. Bu ağacın üzerine ahşap ev yapıp, bir oyun alanı da oluşturabilirsiniz. Burada tercih tamamen size ait. Gölgelendirme yaparken kesinlikle aklından çıkarmamanız gereken nokta; gölgedeki amacın yalnızca hafif gölgeler elde etmek olduğudur. Bu yüzden çok fazla ağaç kullanmayınız. Aksi takdirde, tüm görüntüyü mahvedebilirsiniz.

Bahçe Peyzajında Orantı – Zamanlama ve Simetri

Orantı: Bahçe peyzajında orantı, zamanlama ve simetri oldukça önemlidir. Tüm bu 3’ü; görselliğin temelini oluşturur. Bu yüzden yine aşağıda vereceğimiz noktalara son derece dikkat etmenizi öneriyoruz. Bitkilerin hem bahçeyle, hem de kendi aralarında son derece orantı kurması gerekmektedir. Yani bahçe büyüklüğüne göre orantılı ağaçlar ve çalılar seçilmelidir. Örnek olarak 4 metrekare bir bahçenin etrafının ağaçlarla çevrilmesi yanlışına düşmek gibi yanlışlara yönelinmemelidir. Bu tarz bahçelerde çim çit tercih etmek her daim daha faydalı olacaktır. Yani küçük bir bahçede büyük ağaç kullanmak hiç güzel bir görüntü oluşturmayacaktır. Yine bununla aynı orantıda büyük bir ağaç yanında küçük bitkiler kullanmak da yine güzel bir görüntü meydana getirmeyecektir. Orantı bu noktada sadece boyut yönünden değerlendirmemelidir. Aynı zamanda görsellik açısından da orantı kurulması gerekir. Yani seçecek olduğunuz ağaç ve bitkilerin ev ve genel dekora uyumlu olması lazımdır. Geometrik şekillerden renklere kadar, bahçedeki tüm bitkilerin kendi aralarında ve evle uyması gerekir.

Zamanlama: Bahçe peyzajında zamanlama oldukça önemlidir. Yani, peyzajı ne zaman uygulamaya alacağınızı net bir şekilde belirlemelisiniz. Peyzaj çalışmalarını asla tadilat ve inşaat işleriyle aynı anda başlatmamalısınız. Tüm işler tamamlandıktan sonra, bahçenizde ayrıca çalışmanızı öneririz. Bunun sonrasında, dikim sırası ve mevsim zamanlaması yapılması gerekmektedir. Öncelikli olarak büyük ağaçları, sonrasında çalıları, suni çim tarzında yer örtücüleri ve mevsimlikleri dikmeniz gerekir.

Simetri: Simetri, her yerde önem taşıdığı gibi bahçede de büyük bir önem taşımaktadır. Asimetrik görüntüler, göz zevkini ve genel olarak peyzaj hatlarını yok eden oldukça riskli noktalardır. Bu sebepten dolayı her parçanın tam karşısına ya da paralel noktasına aynı parçadan ya da tam karşıtı bir parçadan yerleştirmenizi öneriyoruz.

Bahçede Hangi Zemin Ürünü Tercih Edilmelidir? Bahçede ağaçlardan, bitkilerden ve mevsimliklerden sonra gelen konu zemin ürünüdür. Bu noktada doğal taşlar; yürüme yolları için kullanılır. Suni çim ya da rulo çimler ise yeşil alan için kullanılır. Bizler; suni çim ve doğal çim olan rulo çim arasında kalanlar için birkaç anlatımda bulunacağız. Hemen hemen her makalemizde belirttiğimiz üzere; kullanılması en mantıklı olan zemin ürünü kesinlikle suni çimlerdir. Çünkü özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte, son derece doğal görünüme yakın suni çimler üretilmeye başladı. Bu çimler, doğal çimden üstün ve avantajlı çimlerdir. Çünkü herhangi bir şekilde bakım ve sulama maliyeti bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra; uzun süre dayanıklıdır ve onlarca yıl boyunca çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Bu sebeplerden dolayı bahçeye peyzaj çalışmalarında suni çim tercih edilmesini önermekteyiz.

Peyzaj Hizmetleri ile ilgili daha fazla bilgi almak, detaylı fiyat bilgisine ulaşmak ve işçilik hakkında bilgi edinmek için Ohas İnşaat A.Ş. ile iletişime geçebilirsiniz.