Mermer Hi̇zmetleri̇ | OHAS İNŞAAT A.Ş.

Mermer Hizmetleri

Mermer Hizmetleri

Mermer, tarihte mimari ve dekoratif amaçlar için değerli bir malzeme olmuştur. Doğal güzelliği, dayanıklılığı ve çeşitli renk ve desen seçenekleri nedeniyle mermer, birçok tasarım projenin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Mermer üretimi, karmaşık ve titiz bir süreçtir ve yüksek bir uzmanlık gerektirir. Bu süreç, doğal taşların çıkarılması, kesilmesi, şekillendirilmesi ve cilalanması aşamalarını içerir. Mermer üretimi, çevreye saygılı bir şekilde gerçekleştirilmeli ve kaliteli sonuçlar elde etmek için modern teknolojilerle desteklenmelidir.

Mermer (Denizlik) Uygulaması: Dekoratif ve uzun ömürlü doğal taş çeşitlerinden olan, mermer uygulaması biçimleri, uygulama fiyatları ve detayları hakkında bilgiler verdiğimiz yazımızdır. Mermer uygulaması binlerce yıldır kullanılmakta olan bir yapı teknolojisidir. Estetik yapısı ve biçimlendirildiğinde hemen her alanda kullanılabiliyor olmasının yanı sıra, son kullanımı ile ilgili bir süre olmaması da mermer uygulaması avantajları olarak öne çıkmaktadır. Geleneksel olarak Anadolu’da yoğun biçimde bulunan mermerin kullanılması Türk mimarisinde Selçuklu’dan bu yana söz konusudur. Öncelikle Mabetlerde başlayan mermer uygulaması kullanımı zamanla, saraylar, devlet daireleri ve nihayet evlere kadar ulaşmıştır. Lakin mermer bir ana yapı malzemesi değildir. Günümüzde dekorasyon maksadıyla daha çok kullanılıyor olsa da, geçmişte su yalıtımı için, havuz ve küvet gibi ortamlarda yoğun biçimde kullanılmıştır. Örneğin Türk Hamamlarının başlıca özelliği; bütünüyle mermerden yapılmış olmalarıdır.

Günümüzde Mermer Uygulaması: Mevcut şartlar altında mermer uygulaması, granit ve diğer doğal taşlarla birlikte; yapıların ıslak zeminlerinde, antrelerde, pencere önleri, kapı eşikleri gibi noktalarda etkin biçimde kullanılmaktadır. Değindiğimiz gibi mermer ile bina yapılmaz ve mermerin yapılarda kullanılabilmesinin statik ön koşulları vardır. Her yapının taşıyabileceği belli bir ağırlık söz konusudur ve bir yapıda belli bir oranın üzerinden mermer uygulaması kullanılması ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle mermer kısıtlı alanlarda kullanılır ve aslında mermer uygulaması pek de ucuz bir işlem değildir.

Mermer uygulaması, doğal taşlar ile veya kompozit ürünlerle gerçekleştirilebilir. Çeşitli doğal taşların ve bazı kimyasalların bir araya gelmesi ile üretilen granit görünümlü kompozit kaplama malzemeleri de en az mermer kadar estetik görünebilmekte ve doğal mermer uygulaması kadar ağır olmamakla birlikte daha ekonomik olabilmektedir. Tabii ki makbul yöntem, doğal mermer uygulamasıdır.

Mermer Uygulaması Kullanım Alanları: Tercihen mermer uygulaması binanın herhangi bir yerinde, statik niteliklere zarar vermeyecek biçimde kullanılabilir. Apartman Girişleri, Duvar Kaplamaları, Banyolar, Pencereler, Mutfaklar, Koridorlar, Asansörler, Toplantı Salonları, Mağazaların Zeminleri, Camiiler, Hayrat ve Çeşmeler ve daha pek çok alanda mermer efektif biçimde kullanılabilmektedir. mermer uygulaması özellikle ıslak zeminlerde kullanım kolaylığı ve izolasyon elde edilebilmesi için etkili bir yöntemdir. Jet taşı ile kesildikten sonra bir kez parlatılması ile uzun zaman parlak bir yüzey elde edilmesi mermer uygulaması ile mümkün olabilmektedir. Dekoratif olarak mermer ve granit kadar etkili başka materyal mevcut değildir. Daha doğrusu bu göreceli olmakla birlikte mermer uygulaması kadar etkili çok az unsur vardır ve mermer, diğer hemen her yapı malzemesinden çok daha uzun ömürlüdür. Zira doğal bir taş olan mermerin belirli bir ömrü yoktur. Çok az yıpranır ve kirlenmez. Kirlense dahi kolayca temizlenebilir veya uygun bir ürünle zımparalanıp ilk günkü haline dönüştürülebilir. Tabii bu gereklilik bir insanın ömründen çok daha uzundur. Roma ve Osmanlı döneminden kalma mermer yapıların hala güzelliğini koruyor olması mermer uygulaması hakkında herkese bir fikir verebilecek haller olarak sayılabilir.

Mermer üretimi nasıl yapılır; doğal taşların çıkarılması, kesilmesi, şekillendirilmesi ve cilalanması gibi bir dizi işlemi içeren bir süreçtir.

İşte genel olarak üretim aşamaları:

1-Maden Çıkarımı: Mermer, doğal taş ocaklarından çıkarılan bir malzemedir. Mermer ocaklarında, büyük bloklar halinde bulunan mermer blokları açığa çıkarılır.
2-Kesme ve Blok Hazırlama: Mermer blokları, büyük kesme makineleri kullanılarak daha küçük bloklara bölünür. Bu işlem, istenen boyutlara ve kalınlığa sahip mermer levhalar elde etmek için yapılır.
3-Şekillendirme: Mermer levhaları, özel kesme makineleri ve tezgahlar kullanılarak istenilen şekle getirilir. Bu aşamada, plaka, levha, karo veya diğer şekillerde kesilebilir.
4-Cilalama ve Zımparalama: Şekillendirilmiş mermer yüzeyleri, cilalama ve zımparalama işlemleriyle pürüzsüz hale getirilir. Bu işlem, mermerin doğal parlaklığını ortaya çıkarır ve istenen son dokunuşu verir.
5-Son İşlemler: Mermerin istenen görünümünü ve özelliklerini elde etmek için çeşitli işlemler yapılabilir. Örneğin, mermer üzerine desen veya desen uygulamak, korumak için yüzeyine koruyucu bir madde uygulamak gibi işlemler yapılabilir.

Mermer zemin döşeme yapacak olan ustanın bilgi, pratik ve tecrübesi çok önemlidir. Gereken ön hazırlıklar yapıldığına göre şimdi sıra mermerlerimizi döşemeye geldi. Zemin ile uygulanacak mermer ölçüsü alınıp mermerler alınan ölçülere göre hazırlanır. Bu arada zeminde çıkıntı, tümsek olmamasına özen göstermek gerektiğini hatırlatalım. Zemin ölçülerine uygun olan mermerler önce zemine yerleştirilerek alıştırılır. Aşırı sulu olmayan bir harç hazırlanır. Bu kıvam çok önemlidir. Harç çok sulu da olmamalı çok kuru da olmamalıdır. Zemine bol bol harç koyarak eşit yayılır. Üzerine çimento serpilerek mermer uygulanır. Özel çekiç yardımıyla hafif hafif vurularak oturması sağlanır. Kurumaya bırakılır.

Mermer Hizmetleri ile ilgili daha fazla bilgi almak, detaylı fiyat bilgisine ulaşmak ve işçilik hakkında bilgi edinmek için Ohas İnşaat A.Ş. ile iletişime geçebilirsiniz.